In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Problemen als werkloosheid, armoede, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en een slechte gezondheid stapelen zich in deze gebieden op. Veel mensen kampen met een combinatie van problemen. Ze leven bijvoorbeeld van een uitkering, hebben schulden, wonen in een woning met een slecht energielabel en hebben (jeugd)zorg nodig.
Daarom startte het kabinet in 2022 het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Doel is een verbetering van de leefbaarheid en veiligheid van 20 kwetsbare gebieden. Samen met 6 ministeries, 19 gemeenten, bewoners en lokale partners werken we aan meer leefbaarheid en veiligheid in 20 kwetsbare gebieden. Dat gebeurt in lokale allianties onder leiding van burgemeesters. Lees meer over de governance.
Het NPLV is er ook voor andere kwetsbare gebieden en wijken in Nederland. We delen onze inzichten rond gebiedsgericht werken aan leefbaarheid en veiligheid. Ook delen we bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden en kennis via WijkWijzer, Leefbaarometer en Zicht op wijken.
Actielijnen
Bekijk hieronder de actielijnen van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Onder elke actielijn is een visual te zien. Deze visuals zijn onderaan de pagina ook te downloaden door erop te klikken.
We zorgen voor een integrale aanpak met regie en een solide juridische basis. Dit doen we door een intensieve samenwerking tussen Rijk, gemeenten en partners via een brede regietafel sociaal domein en via bestuurlijke allianties. Per gebied is een programmaplan en uitvoeringsplan ontwikkeld. Daarnaast wordt de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek geactualiseerd.
We verbeteren slechte woningen en zorgen voor meer gemengde wijken. Hierbij maken we afspraken over herstructurering, het aandeel sociale huurwoningen en de bouw van betaalbare woningen. Ook worden bestaande woningen verduurzaamd.
We zorgen dat meer bewoners kunnen meedoen in de samenleving. Via gemeenten en maatschappelijke partners proberen we de vicieuze cirkel in gestapelde problematiek te doorbreken. Bijvoorbeeld door het aanpakken van armoede en schulden, het versterken van scholen en het opleiden van mensen voor kansrijke beroepen in de regio.
Bekijk hieronder hoe de geldstromen voor de SPUK Kansrijke Wijk zijn opgebouwd.
We vergroten de veiligheid in de wijken door de preventie van jeugdcriminaliteit en het versterken van de veerkracht van jongeren en professionals in het sociaal domein. Ook krijgen afgepakte goederen en middelen een publieke bestemming. Daarbij werken we samen met het programma Preventie met Gezag.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)? Abonneer je op onze nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar leefbaarheid@minbzk.nl. Of volg het NPLV op LinkedIn. Bekijk op volkshuisvestingnederland.nl alle eerder verzonden nieuwsbrieven.