Preventie met Gezag

In de meest kwetsbare wijken in Nederland investeert het kabinet in het programma Preventie met Gezag. Het programma wil voorkomen dat kinderen en jongeren van 8 tot en met 27 jaar in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit of daarin doorgroeien. In totaal doen 27 gemeenten mee aan Preventie met Gezag. Het programma ondersteunt daarnaast ook 20 kleinere gemeenten in Nederland.

Preventie met Gezag maakt kinderen en jongeren weerbaarder tegen de verleidingen van criminaliteit. Tegelijkertijd biedt het programma een aantrekkelijker toekomstperspectief als alternatief voor een criminele carrière. Het programma Preventie met Gezag sluit aan bij de gebiedsgerichte aanpak van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).

Aanpak Preventie met Gezag

Preventie met Gezag en het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

In 2022 zijn de eerste 16 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) gestart met Preventie met Gezag. In 2023 volgden de overige 4 gebieden. In de 20 NPLV-gebieden is het programma (in meer of mindere mate) onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak. De ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) verkennen hoe ze de samenhang tussen het NPLV en Preventie met Gezag lokaal kunnen verbeteren en versterken. 

Nieuwe bestemming crimineel geld en goederen

Het ministerie van JenV onderzoekt de mogelijkheden om afgepakt geld en goederen van criminelen een nieuwe, maatschappelijke bestemming te geven. Het NPLV verkent nu samen met het ministerie van JenV welke opties er zijn om pilots uit te voeren op dit gebied. Zo opende de minister van JenV in juni 2023 de leerwerkplaats De Steigers in Schiedam, een ontmoetingsplek voor jongeren. De stichting werkt samen met onder meer bedrijven, de politie en scholen.