Governance

Lees op deze pagina meer over de governance (bestuurlijke inrichting) van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. 

Hoe is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid georganiseerd?

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) is de coördinerend minister voor het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Daarnaast zijn de minister van Onderwijs, de staatssecretaris Primair en Voortgezet Onderwijs en Emancipatie, de minister van Sociale Zaken, de staatssecretaris Participatie en Integratie, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, de staatssecretaris voor Rechtsbescherming en de minister van Volksgezondheid aan zet. 

NPLV-coördinatie door de minister van VRO
De minister van VRO staat midden in een kring van 6 ministeries: BZK, VRO, VWS, SZW, OCW en JenV.

Bestuurlijk overleg

Twee tot drie keer per jaar komen de bij het programma betrokken burgemeesters samen met de minister van VRO en eventuele andere bewindslieden. Tijdens het bestuurlijk overleg worden actuele ontwikkelingen besproken, doelen gesteld en informatie en meningen uitgewisseld.

Programmabureaus

Alle 20 NPLV-gebieden hebben een lokaal programmabureau dat wordt aangestuurd door een programmadirecteur. In het lokaal programmabureau zijn partijen als het Rijk, gemeente, woningcorporatie, politie, onderwijs, zorgverzekeraar en welzijnsinstellingen vertegenwoordigd. De burgemeester is de voorzitter van de lokale alliantie.

Het landelijk programmabureau is gehuisvest bij het ministerie van VRO in Den Haag en wordt aangestuurd door de programmamanager. 

Gebiedsadviseurs en rijksvertegenwoordigers

Bij elk NPLV-gebied is vanuit het landelijk programmabureau een gebiedsadviseur betrokken. De gebiedsadviseurs staan de gebieden met raad en daad bij en ondersteunen bij het oplossen van eventuele knelpunten als het gaat om gebiedsgericht werken. Ook kunnen de NPLV-gebieden bij hun gebiedsadviseur terecht voor vragen en kennisuitwisseling. 

Elk NPLV-gebied is verbonden aan een rijksvertegenwoordiger, een hoge ambtenaar bij een ministerie. De rijksvertegenwoordiger zet zich in voor zijn of haar gebied en schakelt zonodig met collega's op andere ministeries voor het oplossen van domeinoverstijgende knelpunten.

Samenstelling NPLV-governance
De governance van het NPLV bestaat uit 20 rijksvertegenwoordigers, 20 allianties, 20 programmabureaus en 20 gebieds- en uitvoeringsplannen.

Betrokken burgemeesters

Gemeente Burgemeester

Amsterdam

Femke Halsema 

Arnhem

Ahmed Marcouch 

Breda

Paul Depla 

Delft

Marja van Bijsterveldt 

Den Haag

Jan van Zanen 

Dordrecht

Wouter Kolff 

Eindhoven

Jeroen Dijsselbloem 

Groningen

Koen Schuiling 

Heerlen

Roel Wever 

Leeuwarden

Sybrand Van Haersma Buma 

Lelystad

Mieke Baltus 

Nieuwegein

Marijke van Beukering 

Roosendaal 

Mark Buijs

Rotterdam

Ahmed Aboutaleb 

Schiedam 

Harald Bergmann 

Tilburg

Theo Weterings 

Utrecht

Sharon Dijksma 

Vlaardingen

Bert Wijbenga 

Zaanstad

Jan Hamming