Gegevensdeling

Hoe kunnen gemeenten sneller in contact komen met kwetsbare bewoners met (oplopende) schulden? En hoe ga je daarbij om met knelpunten op het gebied van privacywetgeving? Het team Vroegsignalering schulden in Den Haag Zuidwest ontwierp samen met woningcorporaties een nieuwe werkwijze voor het gezamenlijke huisbezoek die past binnen de privacyregelgeving (AVG). 

Daarbij werd de werkwijze bij gezamenlijke huisbezoeken op 2 hoofdlijnen aangepast om mensen met betalingsachterstanden beter te bereiken. De 2 hoofdlijnen zijn: 

  1. Ontwerp de werkwijze met zo min mogelijk onnodige gegevensuitwisseling. 
  2. Beschrijf het werkproces in juridisch logische taal voor de privacytoets.

In de praktijk helpt de woningcorporatie het team Vroegsignalering van de gemeente bijvoorbeeld wél bij het leggen van contact. Maar de woningcorporatie is níet aanwezig bij het gesprek over de schulden.

Casus Den Haag Zuidwest 

Privacywetgeving is vaak een organisatievraagstuk en niet zozeer een juridisch probleem. Dat blijkt uit de casus uit Den Haag Zuidwest, 1 van de 20 kwetsbare gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Klap de balken hieronder uit om meer te lezen over de casus.

Vervolg casus: knelpunten in privacywetgeving bij gezamenlijke huisbezoeken in het sociaal domein 

Slot casus: realisatie van de doorbraak

Om een doorbraak te realiseren is op twee hoofdpunten de werkwijze en formulering aangescherpt: