Arbeidsmigranten
In veel van de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) spelen problemen rond Oost-Europese arbeidsmigranten in grotere mate dan in andere gebieden in Nederland. Op deze pagina staat een overzicht van best-practices van gemeenten.
Vaak is de lage WOZ-waarde van de huizen een indicatie van problemen. Kopers (huisjesmelkers) hebben goedkope woningen gekocht om er arbeidsmigranten in onder te brengen die in de nabije of verdere omgeving werken. Dat zijn er vaak te veel voor de betreffende woning. Het gevolg is overbewoning, overlast, uitbuiting (te hoge huur voor kamer of matras), dakloosheid, geen of foutieve woonadresregistratie in het Basisregistratie Personen (BRP) of de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Ook ontstaat er druk op de scholen door veel kinderen met een taalachterstand en de vele wisselingen, en is toegang tot de zorg een probleem.
Best practices gemeenten
In de 20 gebieden hebben gemeenten en programmabureaus op sommige en wisselende thema’s zelf oplossingen voor problemen gezocht. Deze best-practices kunnen een voorbeeld zijn voor anderen.
Bekend is dat gemeenten soms een beter inzicht in het instrumentarium voor de huurmarkt zouden willen hebben. Zo kunnen zij de bestaande wet- en regelgeving goed toepassen en misstanden verhelpen. Maar overbewoning is soms moeilijk aan te pakken door het gebrek aan alternatieve woonruimte.
Lees meer
-
'Als je echt werk wil, heb je dat binnen twee dagen geregeld'
De ‘perspectieflocatie’ voor dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten in Eindhoven startte sinds eind 2023 circa 180 ...
-
Verplichte vergunning voor Zaanse glazenwassers tegen criminaliteit
In Zaanstad geldt sinds 1 juli 2024, als eerste gemeente in Nederland, een vergunningplicht voor glazenwassers. Hiermee wil ...