Leefbaarheid en veiligheid New Towns onder druk
De leefbaarheid en veiligheid in New Towns zoals Lelystad en Nieuwegein staan onder druk. Er is sprake van een toename van armoede, verloedering en jeugdcriminaliteit. Ook is er weinig sociale cohesie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Zorgen voor New Towns; van groeikern tot aandachtsgebied’ in opdracht van de New Town alliantie en het ministerie van BZK, uitgevoerd door onder meer WijkWijzer.
Minder aantrekkelijk
Vandaag nam minister Mona Keijzer van VRO het onderzoek in ontvangst in perscentrum Nieuwspoort. Minister Keijzer: "In wijken die in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 zijn gebouwd, zogenaamde New Towns, wonen veel mensen naar volle tevredenheid. Tegelijkertijd dreigen deze steden minder aantrekkelijk te worden. De New Town Alliantie vraagt aandacht voor deze ontwikkelingen. Ik moet ook denken aan de aanpak in de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. New Towns kunnen leren van die gebiedsgerichte aanpak."
Sluimerende problematiek
Voor veel inwoners voldoen New Towns nog aan het oorspronkelijke ideaal van ruime woningen, dicht bij de stad. Maar dit ideaal staat onder druk. Deels is dit concreet zichtbaar, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud en lage woonaantrekkelijkheid.
Maar er is ook sprake van sluimerende problematiek met uitdagingen zoals armoede, lage leefbaarheid, onveiligheid en gebrekkige sociale cohesie. Dit verkennende onderzoek naar zeven New Towns laat zien dat deze steden te maken hebben met unieke problematiek die vraagt om landelijke aandacht.
Eén miljoen Nederlanders
Ruim een miljoen Nederlanders woont in een van de New Towns – nieuwe steden als Almere, maar ook bestaande kernen die destijds een groeisprong doormaakten, zoals Capelle aan den IJssel, Purmerend, Zoetermeer, Nieuwegein, Nissewaard en Helmond.
Doordat deze New Towns in een kort tijdsbestek zijn gebouwd met een specifieke visie, functioneren ze anders dan veel organisch gegroeide steden. De wijken die in de jaren 70 en 80 in korte tijd gebouwd zijn, worden nu ook gelijktijdig sleets. Om sociale en fysieke achteruitgang in de New Towns te voorkomen, is tijdig beleidsmatig ingrijpen nodig.
Lees het onderzoek op WijkWijzer
Over WijkWijzer
Het NPLV heeft met een aantal kennispartners WijkWijzer opgezet, als infrastructuur om kennis rondom de aanpak van leefbaarheid- en veiligheidsopgaven efficiënter en effectiever te ontwikkelen en breder aan te bieden. Hierbij wordt bijvoorbeeld gezamenlijk onderzoek gedaan naar kennisvragen van NPLV-gebieden en worden leerkringen aangeboden.