Vastgoedtransacties zijn civielrechtelijke overeenkomsten. Hierbinnen worden gemeenten in de wet Bibob aangemerkt als een rechtspersoon met een overheidstaak. Er zijn verschillende typen vastgoedtransacties waarop de wet Bibob kan worden toegepast. Zowel voorafgaand als tijdens de overeenkomst, mits dit is bedongen.
Lees meer over de Wet Bibob voor vastgoedtransacties in het overzicht van veelgestelde vragen van Justis.
*Het vaststellen van beleid rondom toepassing van de wet Bibob is niet verplicht. Het is wel aan te raden om duidelijkheid aan de burger te bieden en (de schijn van) willekeur te voorkomen. Bijna alle gemeenten hebben hun beleid rondom toepassing van de wet Bibob vastgesteld en dit is openbaar. Meestal is ook opgenomen bij welke vastgoedtransacties de gemeenten een Bibob-onderzoek kan of zal doen. Veel gemeenten werken met een drempelbedrag, maar ook dit is niet verplicht.
De wet Bibob staat voor 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. De wet geeft overheidsinstanties zoals gemeenten de mogelijkheid om de achtergrond te screenen van bedrijven en personen met wie zij handelen. Dreigt er een ernstig gevaar dat een vergunning wordt misbruikt? Dan kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo voorkomen we dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermd. De wet maakt het ook mogelijk om voorwaarden aan een verhuurvergunning te stellen.
Ondersteuning en voorbeelden uit de praktijk
Over deze wet zijn de volgende materialen beschikbaar ter ondersteuning: