SPUK Kansrijke Wijk: doorschuiven budget en wijzigen activiteiten. Hoe zit het?

Verschillende gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) hebben vragen gesteld over het doorschuiven van budgetten uit de SPUK Kansrijke Wijk. Het is mogelijk om de middelen van de SPUK Kansrijke Wijk die zijn uitgekeerd voor een bepaald jaar één kalenderjaar door te schuiven. Voor het doorschuiven van de middelen van 2025 naar 2026 is een uitstelverzoek nodig. De middelen bestemd voor het programmabureau en voor het thema Gezonde leefomgeving kunnen niet worden doorgeschoven van 2025 naar 2026.

Een wijzigingsaanvraag voor het inhoudelijk aanpassen van de activiteiten voor de SPUK Kansrijke Wijk kan in 2024 tussen 1 september 2024 en 31 oktober 2024 worden ingediend via de postbus (spukkansrijkewijk@minbzk.nl) met het aanvraagformulier dat ook voor de eerste aanvraag is gebruikt. Een wijzigingsaanvraag is alleen nodig bij wijziging van tenminste 25 procent van het budget binnen een hoofdthema (of het integrale deel) of bij het opvoeren van een nieuwe activiteit die niet eerder is aangevraagd.

Over de SPUK Kansrijke Wijk 

Er is in de periode 2023-2025 circa € 256 miljoen beschikbaar gesteld vanuit de regeling Kansrijke Wijk voor de 20 kwetsbare gebieden verbonden aan het NPLV. In deze regeling hebben de ministeries OCW, SZW, VWS en VRO de geldstromen gebundeld. Het geld is bedoeld voor de preventie van armoede en schulden, veerkracht en weerbaarheid, re-integratie, school en omgeving, de ontwikkeling van het jonge kind, een gezonde leefomgeving en voor programmaondersteuning. 

Doorschuiven van middelen naar 2024 en 2025

De jaarlijks uitgekeerde bedragen van de SPUK Kansrijke Wijk dienen gebieden van het NPLV te besteden in de jaren 2023, 2024 en 2025. Het is echter mogelijk om middelen die zijn uitgekeerd voor 2023 en 2024 tot maximaal 100 procent door te schuiven naar het daaropvolgende jaar. Dat wil zeggen: van 2023 naar 2024 of van 2024 naar 2025. Het moet dan gaan om besteding aan activiteiten binnen hetzelfde hoofdthema (of integrale deel). Hiervoor is geen verzoek aan de minister nodig.

Onderbesteding in 2025

Bij onderbesteding van budget van het voor 2025 uitgekeerde bedrag uit de SPUK Kansrijke Wijk kunnen NPLV-gebieden een gemotiveerd verzoek voor uitstel van de bestedingstermijn (maximaal tot en met 31 december 2026) indienen bij de minister tussen 1 augustus en 1 oktober 2025.

De uitstelmogelijkheid naar 2026 geldt echter niet voor de gelden uit de SPUK Kansrijke Wijk bestemd voor het programmabureau en voor thema Gezonde leefomgeving. Reden daarvoor is dat de organisatie van een uitvoeringsprogramma voorwaarde is voor de uitvoering van het programma zelf. Bij het thema Gezonde leefomgeving gaat het om de voorbereiding van interventies en niet om de daadwerkelijke uitvoering daarvan. Het risico van uitstel vanwege vertraging wordt als minimaal gezien. 

Wijzigingsverzoek activiteiten: indienen vòòr 31 oktober 2024

Wil een NPLV-gebied inhoudelijke aanpassingen doorvoeren in de activiteiten en bijbehorende kosten? Dan kan een aanvraag tot aanpassing worden ingediend van de verleningsbeschikking die de minister heeft afgegeven op basis van de eerdere aanvraag. 

NPLV-gebieden hoeven een dergelijke aanvraag alleen in te dienen als:

  • ten minste 25 procent van het budget voor een hoofdthema of voor de integrale activiteiten gewijzigd wordt, òf; 
  • als de wijziging inhoudt dat een nieuwe activiteit wordt opgevoerd die niet eerder is aangevraagd.

Voor een wijzigingsaanvraag wordt hetzelfde formulier gebruikt als het aanvraagformulier dat voor de eerste aanvraag is gebruikt, waarbij op de eerste pagina wordt aangegeven dat het niet om een eerste aanvraag gaat, maar om een wijzigingsaanvraag.

Deadline

Een wijzigingsaanvraag kan in 2024 worden ingediend van 1 september tot en met 31 oktober 2024. In 2025 kan dat van 1 maart tot en met 30 april 2025. De minister neemt vervolgens binnen twaalf weken na het einde van de termijn voor de wijzigingsaanvraag een besluit over de aanvraag tot wijziging van de uitkering.

Vragen

Vragen? Neem contact op via spukkansrijkewijk@minbzk.nl

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie op de pagina SPUK Kansrijke Wijk of lees de veelgestelde vragen.